Prokip Kolisnyk sa prezentuje na výstave v PU

13.05.2003 Celý región

Pod názvom Svetlo - farba - harmónia (maľba) otvorili 15. apríla v centrálnej študovni Univerzitnej knižnice Prešovskej univerzity (UK PU) v Prešove výstavu ...
Pod názvom Svetlo - farba - harmónia (maľba) otvorili 15. apríla v centrálnej študovni Univerzitnej knižnice Prešovskej univerzity (UK PU) v Prešove výstavu z diela tunajšieho vysokoškolského pedagóga a akademického maliara Prokipa Kolisnyka. Súčasťou vernisáže bola prezentácia knihy autorových esejí napísaných po ukrajinsky pod názvom Od prvej osoby Samoty (Vid peršoji osoby Samoty).

V kolekcii 26 prác, z ktorých sú viaceré niekoľkodielne súbory, preto je tu dovedna 45 obrazov, dominujú figurálne kompozície. Podľa Kolisnyka výstava predstavuje jeho prirodzený záujem o svetlo vo výtvarnom prejave, pretože bez neho niet ani farby a ani života. Všetko však musí byť v harmónii. Umelec, ktorý pochádza z Ukrajiny a posledné štyri roky vedie prednášky a cvičenia z disciplíny maľba na Katedre výtvarnej výchovy Fakulty humanitných a prírodných vied PU v Prešove, priznal, že dlho rozmýšľal o tom, čo predstaví na \"domácej, najhorúcejšej pôde\".

Svoju prezentáciu napokon koncipoval tak, aby mala čo povedať celej akademickej obci a z nej zvlášť študentskej časti. Preto sú tu aj obrazy, ktoré Kolisnyk namaľoval počas svojich štúdií v Odese a v Kyjeve. Veľmi osožnou pre adeptov maliarskeho umenia je 16-dielna kolekcia Zjav (Javliňja), ktorá predstavuje tvorbu ikony. Kolisnyk ju predkladá verejnosti poprvýkrát.
Pred touto výstavou sa Kolisnyk naposledy predstavil v Prahe, pričom v období 1977 - 1998 mohli jeho diela vidieť na kolektívnych alebo samostatných prezentáciách na Ukrajine, Slovensku, v Rusku, Bielorusku, Poľsku, Rumunsku, Nemecku, Francúzsku a v Rakúsku.

Pre riaditeľa UK PU Petra Haľka je výstava príležitosťou predstaviť celej akademickej obci a širokej verejnosti \"veľkolepo\" rekonštruované priestory. Výstavy v nich boli aj pred tým, ale Kolisnykova je premiérou \"rozšíreného územia\" pre potreby UK PU. Výstava potrvá do 16. mája t.r.
(jj)
 

Vyberte región